Kolmanskop

Trăim pe o planetă minusculă care plutește printre trilioane de stele, și totuși, chiar și în era minunilor, realizăm cât de puține lucruri cunoaștem și le putem explica despre Pământ. Pe Pământ există multe locuri stranii . Vă prezentăm câteva dintre ele.

Dealul Crucilor

Dealul Crucilor

Un deal din Lituania are peste 50000 de cruci de forme și dimensiuni diferite, deși acolo nu este un cimitir. Există o legendă conform căreia cel care pune o cruce va avea noroc. Nu se știe de când datează acest obicei și ce origini are.


 

Kolmanskop

Orașul fantomă îngropat în nisip

Kolmanskop este un oraș din sudul Namibiei, construit chiar în mijlocul deșertului. Cu mult timp în urmă, în acea zonă s-au descoperit rezerve de diamante. Oamenii au migrat către această zonă, construind case, scoli. În anii 50, orașul a fost părăsit din cauza faptului că diamantele se găseau tot mai greu. În prezent, dunele au pus stăpânire pe acest oraș. Peisajul este dezolant.


 

hueco-siberia-7

Gropile inexplicabile din pădure

Începând cu anii 80, în unele păduri din Rusia, oamenii au început să descopere gropi, foarte adânci, în locuri în care nu are cum să pătrundă niciun mijloc de transport care să aducă echipament necesar care să sape. Nimeni nu-și explică cum au apărut și la ce folosesc. Gropile par că nu au fund.


 

centralia3

Gura Iadului

În 1962, în Centralia, Pennsylvania, un incendiu de mică amploare a migrat către un filon de cărbune antracit, aflat sub oraș. Flăcările de la suprafață au fost stinse, însă în subteran cărbunele a ars în continuare, astfel încât în 1984, incendiul a scăpat complet de sub control și orașul a trebui să fie evacuat. Astăzi, Centralia este un oraș abandonat și fantomatic. În subteran, cărbunele continuă să ardă.


 

Darvaz

Poarta spre iad

În Uzbekistan, lângă orașul Darvaz, acum 35 de ani, geologii au făcut forări pentru a descoperi noi filoane de gaz. La un moment dat, au descoperit o cavernă, dat nimeni nu a avut curajul să se apropie de ea, pentru că s-a umplut cu gaz.

Geologii au luat decizia să-i dea foc, astfel încât niciun gaz otrăvitor să nu iasă la suprafață și să se răspândească în atmosferă. Nu se știe câte tone de gaz au ars în 35 de ani, deoarece focul arde continuu iar sursa pare inepuizabilă.


 

eaglehawk-neck

Eaglehawk Neck Tasmania

Situată în sudul Tasmaniei, limba de pământ care unește două insule, este celebră din două motive.

În primul rând este exemplul unui fenomen geologic extrem de rar, acela al aspectului de dale pe care îl capătă solul în urma eroziunii și a fragmentării rocilor sub acțiunea plăcilor tectonice. Practic, solul arată ca și cum ar fi format din sute de dale cu forme geometrice perfecte, asemenea pavajului artificial. Un alt motiv este faptul că aici a fost o celebră închisoare care era păzită de câini uriași, înfometați pentru a deveni cât mai violenți. Această zonă era singura posibilitate pe care prizonierii britanici o aveau ca să ajungă în libertate. În plus, oceanul era infestat cu rechini. În istoria închisorii, doar trei prizonieri au reușit să evadeze.


 

White Desert Egypt

Deșertul Alb – Sahara

Oaza Farafra este una dintre cele mai mici și mai izolate așezări din Egipt. Cu milioane de ani în urmă, când deșertul era acoperit de ape, numeroase depozite de cretă s-au format pe fundul oceanului. Odată cu retragerea apelor, vântul a modelat aceste formațiuni calcaroase, dându-le forme impresionante.


 

BigHole1

The Big Hole

Este cea mai mare groapă artificială din lume, creată de către căutătorii de diamante. Din această groapă au fost scoase peste 3000 de kilograme de diamante. Uriașa mină verticală, cu o suprafață de 17 hectare, a fost închisă și inundată. Adâncimea apei este de 40 de metri.


 

lac mortal camerun

Lacul Ucigaș – Camerun

Nyos pe numele său adevărat și-a câștigat acest trist nume, după ce în 1986, un nor uriaș s-a ridicat în urma unui cutremur și a omorât 1700 de persoane și toate animalele, care se aflau în apropierea lacului. Norul avea o lungime de 100 de metri și a plutit deasupra lacului două zile. După acest incident, apele lacului au devenit negre și toată vegetația din zonă este pârjolită. Se estimează că lacul ar fi degajat 1,7 milioane de tone de dioxid de carbon.

 

Sursa: efemeride.ro