Despre puterea gandurilor si influenta acestora
in vietile oamenilor
Initial doream sa fac un research pe internet in legatura cu un subiect la care ma gandesc de ceva timp, asa ca mi-am facut timp si pentru asta si am inceput sa caut ce ma interesa.
Deodată am vazut un citat care m-a facut sa ma opresc din cautare:
„Fiţi atenţi la gândurile voastre – ele sunt începutul faptelor” – Lao Zi
Atat de simple si la obiect sunt aceste cuvinte, incat nu cred ca este cineva care sa nu le inteleaga sensul, si totusi putini sunt cei care le retin sau le respecta in viata de zi cu zi. De ce? Pentru ca majoritatea oamenilor sunt ocupati cu gandurile lor si paradoxal nu mai au timp sa fie atenti la ele.
Citind acest citat, inca o data se dovedeste ca anticii aveau o cunoastere, nu stiintifica, asa cum ne place noua acum, ci empirica. Au avut suficient timp la dispozitie in mii de ani sa constate anumite lucruri, asa ca nu le mai trebuiau alte aprobari sau legi date de alti oameni la fel ca si ei, doar pentru a crede sau a constata ceva.
Intr-adevar, gandul reprezinta cea mai ascunsa si totodata cea mai puternica arma pe care o poate avea cineva si in egala masura, tot gandul reprezinta si cel mai de pret ajutor pentru o persoana.
Am auzit cu totii ce poate face gandul: poate vindeca sau poate imbolnavii, poate atrage sau indeparta, functie de intentia unei persoane sau de starea sa de spirit intr-un moment anume.
Multi dintre voi sunteti familiarizati cu filmul The Secret. A facut multe valuri si inca mai face deoarece explica intr-o maniera usor de inteles pentru toata lumea, ce poate face gandul, cum te poate ridica si cum te poate cobora.
Aceia dintre voi care inca nu au vazut inca acest film documentar, vi-l recomand cu caldura si il puteti vizualiza aici:
Gandurile noastre ale tuturor, in timp se grupeaza in forme-gand care sunt imputernicite de noi sa actioneze. Toate gandurile tale, fie ca sunt pozitive, fie ca sunt negative, sunt stranse in jurul tau, invaluindu-te ca un mic nor invizibil. Gandesti pozitiv, atunci cel mai probabil norisorul tau va fi luminos si polarizat pozitiv. Gandesti negativ, atunci te poti astepta sa vina furtuna in jurul tau, asa ca mai bine te-ai orienta sa-ti iei umbrela. Bineinteles ca vorbesc despre o umbrela ipotetica, nu de cea atarnata langa cuierul tau. Umbrela la care fac referire o reprezinta schimbarea modului in care gandesti. Nu este tarziu niciodata sa incepi sa schimbi ceva la tine, si daca tot te-ai hotarat sa faci o schimbare in viata ta, de ce nu ai incepe exact cu asta? Felul in care gandesti.
Stiu, te-ai saturat sa-ti spuna toata lumea ce sa faci si cum sa gandesti… Eu nu o sa-ti spun decat atat: daca nu esti multumit de viata ta ACUM, schimba felul in care gandesti si lucrurile vei vedea ca incep sa se miste in directia dorita de tine. Nu brusc, nu astepta minuni, iar daca ti-ai propus ca in 6 luni sa te muti in vila proprie cu piscina incalzita, iar partenerul/partenera abea coborat/a din revista sa-ti aduca cockteiluri langa sezlong, iti urez succes dar te anunt ca nu functioneaza asa. Orice se face cu efort din partea TA, iar cand spun efort, nu ma refer doar la faptul ca de acum iti vei controla gandurile si viata ta se va schimba intr-un mod miraculos.
Aceasta schimbare de abordare in fata vietii reprezinta doar baza schimbarii pe care o vei aduce in viata ta. Pe langa aceasta, va trebui sa-ti propui ce vrei sa faci, sa-ti faci un plan, sa ajuti la intrunirea conditiilor de indeplinire cu succes ale acelui plan, si mai ales, sa te tii de el la modul SERIOS.
Toate acestea sunt interdependente: chiar daca incepi sa gandesti frumos dar nu faci nimic altceva nu te astepta ca miracolele sa dea buzna in viata ta, la fel cum nu este suficient doar sa-ti faci un plan, sa te ti totusi de el, dar mintea ta sa te saboteze in orice actiune vrei sa intreprinzi.
Trebuie sa ai un plan al tau, sa te ti de el, si sa ai incredere in el, dar mai ales in tine ca poti sa-l duci la indeplinire!
„Fiţi atenţi la gândurile voastre – ele sunt începutul faptelor” – Lao Zi
Nu ma crezi pe mine? Ok, atunci poate il crezi pe Herodot care si el la randul lui spunea :
„Oamenii care s-au hotărât să acţioneze au adesea parte de succese; din contră, acestea din urmă rar se întâlnesc la oamenii care doar analizează şi amână”
– Herodot
Sau daca Herodot nu reuseste sa te atinga, atunci cu siguranta marele filozof grec Sofocle va reusi, spunand intr-un mod simplu si direct acum mai bine de 2000 ani
„E fericită viaţa cât o trăieşti fără de gânduri negre”
– Sofocle
Toate aceste citate, eu personal le privesc ca opinii ale unor mari ganditori din alte vremuri. Vremuri in care lumea arata altfel, era mai simpla, mai putin influentata de manipularile din ziua de astazi cand toata lumea are un interes sau altul si vrea ceva de la tine. Pe vremea aceea, lucrurile erau mult mai simple, iar sensul vietii era poate mai usor de deslușit in amalgamul de evenimente cotidiene.
Poate ca nu toata lumea este interesata acum de sensul vietii, si nici nu-mi propun sa dezvolt aici acest subiect, dar cu siguranta si tu la fel ca marea majoritate a oamenilor din jurul tau, esti interesat de un lucru concret: sa fi mai multumit de tine si de viata ta si de ce nu, poate chiar sa fi mai fericit decat esti in acest moment.
Revenind mai aproape de zilele noastre, in timpul celui de-al doilea razboi mondial a fost facut un experiment cu aviatorii britanici: se constatase ca rata de intoarcere si implicit de supravietuire a pilotilor britanici era cam de 3 misiuni. Cu toate acestea, anumiti piloti ajunsesera la impresionabila in contextul dat, de a fi participat la pana la 10 misiuni sau unii chiar mai multe. Bineinteles ca s-a pus problema: „Ce se intampla cu acesti piloti? Sunt mai buni, mai norocosi, sau care este motivul pentru care ei reusesc sa se intoarca din misiuni fara daune semnificative?” asa ca cineva s-a gandit sa le observe comportamentul dintre misiuni si astfel au observat ceva diferit la acestia: erau optimisti. Acestia erau pilotii care dupa fiecare misiune isi traiau din plin viata si profitau de fiecare moment al ei. Concluzia logica ar fi aceea ca optimistii traiesc mai mult si mai bine decat pesimistii, nu-i asa? :)
Daca ai ganduri pozitive, ai mai multa incredere in tine, iar daca ai mai multa incredere in tine, ai mai multa energie si putere de materializare. Acesta este un adevar si a fost chiar demonstrat stintific atunci cand un grup de boxeri americani au fost supusi fara sa stie unor experimente psihologice. Pentru inceput, s-a masurat forta pumnului fiecarui boxer in parte pentru a avea indicatorul de martor, apoi fiecarui boxer i s-a spus ca el este cel mai bun si ca are toate sansele sa ajunga urmatorul campion la categoria sa. Apoi i s-a dat un sac de box. Va imaginati ce s-a intamplat, nu-i asa? Boxerii au lovit sacul cu o forta medie mai mare cu 30% decat in mod normal. Bun asa! Dar a doua zi, acelorasi boxeri li s-a spus ca de fapt a fost o greseala, ca erau rezultatele altor boxeri inregistrate si ca de fapt nu au o sansa reala de reusita la intrecerea care urma sa inceapa peste cateva luni. Rezultatul? Dezastruos… Forta boxerilor a scazut la nivelul de 50-70% din forta normala. Eu zic ca este destul de reprezentativ rezultatul.
In concluzie, aveti grija cum ganditi si ce ganditi, mai ales daca ati pornit pe acest drum al dezvoltarii personale si spirituale. Orice rezultat se obtine prin munca, iar prima sarcina din aceasta munca este poate cea mai placuta dintre toate: Sa fi optimist! :)
Articol scris de Catalin Bogdan
Puteti distribui acest articol pe retelele de socializare. Preluarea acestuia pe alte siteuri se face doar cu acordul scris al autorului.