Spring Sunset 600 x 400

natura

Dezvoltare spirituală sau personală?

 

 

Am început iniţial această activitate adresându-ne celor interesaţi de dezvoltarea spirituală, de Suflet, Sine Superior şi în general de acele aspecte ale vieţii care nu sunt atât de vizibile în planul concret al vieţii noastre. Am început oferind dezvoltare spirituală, dar în timp am constatat că nu poţi evolua spiritual dacă nu ai evoluat şi din punct de vedere personal, adică ai făcut puţină dezvoltare personală cu tine. Să încerci să faci dezvoltare spirituală cu cineva care nu este dezvoltat suficient la nivel personal, este ca şi cum ai pune în braţele unui copil un computer ultra-performant; mai mult decât să joace câteva jocuri cu zâne şi spiriduşi nu prea ştie ce să facă cu el şi cu atât mai puţin cum să-l folosească la adevărata capacitate… Bineînţeles că nu toţi cei cu care am venit în contact sunt în această situaţie, dar sunt şi astfel de cazuri care au nevoie întâi să-şi rezolve problemele personale pentru a urca o treaptă mai sus pe scara evoluţiei sale.

Aşa că am decis să dezvolt puţin acest domeniu, al dezvoltării personale pentru aceia care sunt interesaţi de dezvoltarea spirituală, dar încă nu şi-au descoperit adevăratul potenţial. Un alt aspect, izvorât din activitatea desfăşurată până în acest moment este acela că nu poţi face dezvoltare spirituală cu o persoană care se confruntă cu multe dificultăţi în viaţa de zi cu zi. Pentru a ajunge şi a putea face faţă la nivelurile superioare, trebuie să le rezolvi întâi pe cele intermediare. Adevărul acesta este: dacă eşti în etapa în care te chinuieşti să supravieţuieşti, puţin probabil să te poţi „deschide” pentru aspecte mai puţin concrete. Doar după ce ai obţinut o poziţie cât de cât stabilă îţi poţi îndrepta atenţia către ceva mai rafinat, mai subtil şi încep să te interese şi aceste aspecte ale vieţii. În momentul în care viaţa ta nu va mai fi un câmp de luptă, atunci vei începe să vrei mai mult de la tine şi să te întrebi cine eşti cu adevărat. Până atunci, toată atenţia ta se va duce către celelalte aspecte ale vieţii, mai concrete, mai dense şi de ce nu, mai apăsătoare.

Cei mai mulţi specialişti din branşă, recomanda iubirea necondiţionată, compasiunea şi starea de zen ca fiind panaceul universal şi totodată cheia care deschide poarta Sufletelor mântuite. :)

Nimic mai fals! Un om copleșit de griji, de durere, poate chiar de grija zilei de mâine, a cărui atenţie este îndreptată în realitatea concretă înconjurătoare, nu va putea niciodată să întrunească cu adevărat aceste condiţii. Va încerca din răsputeri şi va constata că este prea greu, chiar imposibil pentru el să facă asta. Şi atunci persoana respectivă se va simţi neputincioasă, deznădăjduită şi după ce va încerca fără succes să atingă standardele iluminării, în final va renunţa. Sau dacă nu va renunţa, atunci va încerca să facă un slalom printre toate aceste stări antagonice, trăind într-un permanent zigzag emoţional în speranţa că într-o zi va reuşi să ajungă acolo unde şi-a propus.

barbat trist in asfintit

Din păcate, de aceştia din urmă nu se ocupă mai nimeni, iar acei puţini maeştrii care au sesizat această problemă, le vor arăta acestora ceea ce ştiu mai bine: iubire necondiţionată şi compasiune. Nu spun că este ceva rău în a arăta compasiune unui om agresat de probleme, dar eu personal atunci când am avut probleme, aveam nevoie de o soluţie pentru a scăpa de ele, nu neapărat de cineva care să mă căineze pentru ceea ce mi s-a întâmplat. Este bun şi un umăr pe care să plângi, unde să-ţi verşi problemele şi să te mai uşurezi puţin, dar cel mai bine este să înveţi să rezolvi acele probleme şi să scapi de ele. Iar pentru a reuşi să faci asta trebuie să ai cunoştinţe din mai multe domenii şi multă experienţă de viaţă şi de lucru cu oamenii. Să oferi un umăr este uşor, să iei problemă de guler şi să dai cu ea de pământ fără să răneşti, ehhh… asta este ceva mai complicat.

iarba natura

Sunt multe situri şi bloguri de dezvoltare personală şi spirituală, întreţinute de persoane cunoscute din domeniu, sau de freelanceri, aşa că vreau să-ţi spun de la bun început la ce te poţi aştepta de la mine şi de la acest site.

– În primul rând, eu nu sunt un coach, trainer, guru său maestru cum vrei să spui, care să-ţi dea pe tava cele “10 reguli de aur pentru succesul financiar”, sau care vrea sa va invete “Cum sa respiram corect”. De respirat ati respirat si pana acum fara sa va invete neaparat cineva cum sa faceti asta. Daca vreti sa cunoasteti tehnici speciale de respiratie, asta este altceva… Dacă sunteţi interesaţi de aceste miracole sau alte lucruri de cancan, cu siguranţă că veţi găsi aceste informatii prin reviste sau bloguri. După ce vă veţi convinge singuri de superficialitatea acestora, vă aştept cu drag pentru a discuta chestiuni serioase şi a vedea ce este de făcut în direcţia îmbunatăţirii situaţiei tale.

– Tot ceea ce fac este PERSONALIZAT, croit direct pe dimensiunile tale şi ale situaţiei tale, dar cel care va rezolva situaţia în care te afli, eşti TU. Cine afirmă altceva, nu ştie ce vorbeşte. Tu ai o problemă, iar rolul meu este să-ţi arăt şi să-ţi explic cum poţi scăpa din acea situaţie, pentru a putea fi apt să mergi mai departe, să evoluezi din acel loc către ceva mai bun pentru tine. Scopurile finale tot tu eşti cel care le stabileşte, căci cine ştie mai bine ce trebuie să faci cu viaţa ta, dacă nu tu? După ce ai stabilit unde vrei să ajungi, vom vedea împreună CUM poţi să ajungi acolo unde îţi doreşti.

– Bineînţeles că există şi sfaturi cu caracter general care se aplica mai mult sau mai puţin situaţiei prin care treci acum. Dacă ai timp, răbdare şi capacitate de sinteză, te invit să citeşti sutele de articole care sunt disponibile peste tot pe internet, pe bloguri, situri, sau reţele de socializare. Unele îţi vor folosi, altele nu prea. O parte dintre aceste sfaturi şi păreri ale mele şi ale altora le vei regăsi şi în cadrul articolelor de pe acest site.

Ok, multora dintre voi o să vi se pară cam bruscă abordarea asta şi poate mai directă decât sunteţi obişnuiţi. Am constat că în viaţă e mai bine să fi direct dacă vrei să rezolvi ceva. Stilul direct pe unii îi poate deranja, dar crede-mă, când ai o problemă adevărată, ai nevoie de cineva care să te ajute să-ţi rezolvi problema, nu de un furnizor de batiste. Iar asta cât mai repede, pentru că exceptând situaţia în care îţi place să suferi, bănuiesc că vrei să scapi cât mai curand dintr-o situaţie neplăcută.

motivational

Dar nu toţi cei care citesc materiale despre dezvoltare personală au o viaţă grea sau au probleme nerezolvate. Cei mai mulţi doresc să afle ce pot face pentru a-şi creşte calitatea vieţii, nivelul de pregătire, sau pur şi simplu sunt în căutare de ceva mai interesant de făcut cu viaţa lor. Şi tu, la fel ca mulţi dintre cei care vizitează siturile de dezvoltare personală, simţi că ai nevoie de ceva în plus în viaţa ta. Ceva care până acum ţi-a lipsit şi de care ai nevoie pentru a merge mai departe. Fie că te-ai decis că ACUM este momentul să-ţi schimbi viaţa, sau pur şi simplu treci printr-o perioadă mai grea, acestea se pot structura într-o singură frază: treci printr-o perioadă de transformare.

Contează mai puţin în acest moment dacă te-ai despărţit de partenerul insensibil, sau şeful s-a hotărât că este momentul să facă ceva schimbări la locul de muncă şi a început tocmai cu tine, sau că ai nevoie de o nouă provocare în viaţă. Dorinţa de transformare este la fel de puternică pentru tine, fie că vorbim de planul personal/sentimental, fie de cel profesional.

Şi uite aşa ai început să cauţi răspunsuri, dar mai ales SOLUŢII pentru ieşirea din situaţia ta. Vrei să ştii că nu eşti singur, că mai sunt şi alţii care au fost în aceeaşi situaţie cu tine şi precum pasărea Phoenix s-au ridicat din propria cenuşă şi au strălucit mai puternic ca niciodată. Poate că vrei să-i arăţi bizonului că eşti mult mai bună decât credea el, sau să-ţi deschizi o afacere de succes în care să-ţi vezi fostul şef implorând să se angajeze acum el la tine. Sau poate nici una din astea. Cum spuneam, nu este atât de importantă la acest moment motivaţia ta, ci faptul ca vrei sa faci o schimbare, iar aceasta schimbare sa fie facuta intr-o maniera pozitiva. Cand te vei apuca de treaba, va fi nevoie de toată motivatia de care esti capabil/a.

Dar pana atunci, am vrut doar să ne cunoaștem. :)