Consiliere pentru Dezvoltare Personala
Consilierea este bazata pe principiul dezvoltarii personale, cei implicati in procesul de consiliere putand astfel sa-si identifice si sa-si clarifice problemele. Sunt aplicate tehnici care sustin clientul in procesul decizional si in deprinderea modalitatilor de rezolvare a a acestor probleme care vizeaza si afecteaza viata de familie, cea sociala sau profesionala.
Persoanele consiliate sunt clienti, nu pacienti. Sunt sanatoase psihic, doar necesita suport in gestionarea situatiilor de criza experimentate sau asistenta intr-un moment de schimbare ce necesita o adaptare la noi conditii de viata cu care persoana respectiva nu e familiarizata. Prin urmare, consilierea e orientata fie spre rezolvarea de probleme, fie pe persoana.
Consilierul pentru dezvoltare personală stimulează identificarea şi alegerea soluţiei optime de către fiecare client pentru sine însuşi, pentru diminuarea nivelului de stres, înlăturarea confuziei, tensiunilor acumulate şi a blocajelor temporare induse în evoluţia personală pe unul sau mai multe planuri.
Investigarea situaţiilor problemă se realizează împreună cu persoanele afectate, pe baza acordului lor liber exprimat, pe parcursul unui proces în care sunt analizate şi clarificate cauzele care generează perturbaţii şi sunt identificate diverse alternative posibile de îndepărtare a blocajelor resimţite.
.
Consilierul pentru dezvoltare personală are misiunea de a oferi soluţii personalizate pentru dezvoltarea personală şi profesională, în rezonanţă cu misiunea personală a clientului.
.
Activitatea consilierului pentru dezvoltare personală este distinctă faţă de activităţile de psiho-terapie, psihiatrie, consiliere psihologică, prin prisma intensităţii şi complexităţii scăzute a problematicii clienţilor şi a instrumentelor sau tehnicilor specifice de lucru, care se bazează pe non-directivitate.
Consilierul pentru dezvoltare personală este o persoană neutră, imparţială, care îi susţine pe clienţi în investigarea situaţiilor-problemă şi facilitează explorarea soluţiilor potenţiale pentru reglarea eventualelor disfuncţionalităţi induse în plan personal şi în relaţiile socio-profesionale de către o serie de factori perturbatori, extrem de variaţi, printre care se înscriu: volumul şi complexitatea activităţilor desfăşurate în mod curent, multiplele responsabilităţi asumate în familie şi societate, imprevizibilitatea contextelor de lucru, dinamica schimbărilor şi nevoia continuă de adaptare la situaţii noi, presiunea informaţională etc.
Intervenţia specializată a Consilierului pentru Dezvoltare Personală constă în ghidarea, susţinerea şi încurajarea interlocutorilor, prin intermediul unor tehnici şi instrumente specifice, în vederea sondării şi relevării propriilor capacităţi şi resurse şi a conştientizării punctelor critice din existenţa proprie, precum şi a posibilităţilor de depăşire a situaţiilor neconvenabile într-o manieră particularizată.
O ședință de Consiliere pentru Dezvoltare Personală durează 60 de minute.
Pentru găsirea soluției la problema formulată de client sunt necesare una sau mai multe ședințe. Numărul lor se stabilește de la caz la caz.
.
Consilierul pentru dezvoltare personală realizează următoarele:
Identifică direcţiile de dezvoltare, ţinând seama de particularităţile individuale ale persoanei consiliate şi de contextul situaţiei-problemă, respectând obiectivele urmărite şi având în vedere disfuncţionalităţile relevate în urma explorării situaţiei-problemă.
Analizează cu atenţie prioritatea direcţiilor de dezvoltare, în funcţie de nevoile personale ale clientului, respectând sistemul de valori şi convingeri ale acestuia şi ţinând seama de detaliile situaţiei-problemă.
.
Acordă sprijin cu perseverenţă şi responsabilitate pentru dezvoltarea personală a clientului, prin intermediul unor tehnici adecvate, în funcţie de direcţiile de dezvoltare alese şi urmărind stimularea acţiunii nemijlocite a acestuia pentru corectarea deficiențelor personale pe care le-a identificat anterior.
.
Evaluează cu obiectivitate şi discernământ, în mod continuu pe parcursul perioadei de consiliere, adecvarea soluţiei adoptate pentru dezvoltarea personală a clientului, având în vedere toate aspectele relevante pentru acesta şi aplicând diverse tehnici specifice, în funcţie de etapele de lucru stabilite de comun acord.
Cine poate accesa cu succes sedinte de dezvoltare personala?
– persoanele cu motivatie intrinseca, care doresc sincer sa primeasca consiliere (fara sa intervina altcineva pentru ele sau sa fie trimise, somate de de sot, sotie, parinti, colegi, sefi)
– sa aiba capacitate de a isi examina comportamentele si de a le analiza
– sa aiba capacitate de introspectie
– sa fie disponibile pentru autodezvaluire
– sa aiba capacitate de a gindi despre emotiile proprii
– sa nu fie incadrate in categoriile de mai jos*
*Cine nu poate participa cu succes la sedinte de dezvoltare personala?:
– persoanele care refuza sau sint incapabile de a se autoanaliza, fara simt al introspectiei
– care doresc sa li se dea raspunsuri din afara, fara a se preocupa deloc de constientizarea problemelor
– care refuza sistematic luarea in considerare a unor cadre de referinta noi, a unor alte perspective decit cele vechi
– care sufera de tulburari cerebrale (neurologice), demente, cu boli psihotice si in episod acut psihotic (schizofrenie, cu deliruri cronice sistematizate – paranoia si parafrenii, psihoza maniaco-depresiva numita mai nou tulburare afectiva bipolara, depresie psihotica, cu tendinte suicidare, persoanele cu tulburari de personalitate (sociopatii, psihopatii).