Sfaturi pentru o viata implinita
Evita 6 dintre cele mai mari regrete din viata ta
Este ajunul Anului Nou si majoritatea oamenilor isi aloca cateva momente de introspectie amintindu-si evenimentele de peste an si incercand sa-si dea seama daca au facut bine sau nu lor sau celorlalti.
Este perfect normal sa facem asta, cu singurul amendament ca ar trebui sa facem asta mult mai des decat o singura data pe an. In fond, anul are 365 zile, in care luam felurite decizii, asa ca de ce am astepta pana in ultima zi a anului pentru a ne gandi la ceea ce am facut sau avem de facut?
Dintre cele mai intalnite sentimente atunci cand este vorba despre o retrospectiva a anului ce s-a scurs, pe langa toate lucrurile bune care ni s-au intamplat, sau dimpotriva cele rele, un loc aparte il au regretele. Regretele sunt cele responsabile de fraza pe care cei mai multi oameni o rostesc cu voce tare sau in gand „La anul voi….”
Exact, regretele sunt cele care ne macina la finalul anului, iar in randurile urmatoare va voi prezenta cele mai cunoscute si mai importante regrete pe care le au oamenii. Si nu ma refer la cele uzuale si poate banale pe care le au de-a lungul vietii, ci la cele pe care le au la finalul acesteia, atunci cand se afla in fata mortii, caci atunci se face bilantul unei intregi vieti, iar acelea sunt cele mai importante regrete pe care un om le poate avea…
- „Nu am avut curajul să spun ce voiam”
Desi poate parea ciudat, in marea majoritate a timpului oamenii nu spun ceea ce vor sa spuna cu adevarat. Nu este vorba despre a mintii ci mai curand de respectarea unor norme sociale unanim acceptate care i-ar permite acestuia sa se integreze cat mai bine in societate. Recunoaste ca nu-ti vine sa-i spui sefului ca este un incompetent care a ajuns in acea functie stim noi cum… Asa ca nu o spui si mergi mai departe. Azi o data, maine inca o data si tot asa, din alegeri in alegeri ajungi sa mergi pe un drum pe care nu vrei de fapt sa te afli.
Acest regret, desi poate ca nu pare foarte mult, este foarte important, deoarece toate aceste mici nemultumiri se aduna si se sedimenteza in tine zi dupa zi, luna dupa luna si an dupa an, transformandu-te incet si sigur in cineva care de fapt nu esti tu.
- „Aş vrea să fi avut curajul de a-mi trăi viaţa dorită de mine, nu viaţa pe care alţii se aşteptau de la mine să o trăiesc”
Acest regret este strans legat de cel de dinainte si reprezinta un efect al acestuia. Fiecare viata este unica, la fel ca si experientele asociate acesteia, asa ca de ce nu ne-am face propriul set de experiente asa dupa cum dorim noi? Conformarea sociala este una dintre principalele cauze ale incatusarii Spiritului.
- „Nu am riscat. Am căutat mereu siguranța.”
Chiar daca nu esti un adept al sporturilor extreme, iar saritura cu parasuta nu este pentru tine, un pic de risc in viata ta nu face nici un rau, mai ales atata timp cat acesta este situat in limite rezonabile.
Nevoia de siguranta este importanta, fie ca vorbim de siguranta fizica, emotionala, sau materiala. Totusi nimic nu poate garanta cu certitudine ca aceasta siguranta exista cu adevarat sau este permanenta. In orice moment balanta se poate rasturna, iar tu te poti trezi intr-un mediu total necunoscut pana atunci pentru tine. De aceea este bine sa „te antrenezi” din cand in cand pentru situatii riscante. Chiar daca acestea nu se vor intampla niciodata (ceea ce iti si doresc), un pic de risc in viata ta echivaleaza cu un pic de culoare.
Iesi din zona de confort si vei constata ca exista si alte modalitati de a-ti trai viata si poate cine stie, chiar mai placut decat o faceai pana acum. :)
- „Aş vrea să nu fi muncit atât de mult”
Cei mai multi ne impartim viata intre casa si serviciu iar acest lucru este departe de a aduce satisfactii reale in viata noastra. Cu siguranta (exceptand poate situatia in care esti vreun geniu in domeniul tau) scopul vietii tale nu a fost ca tu sa stai la serviciu mai mult de jumatate din timpul activ al unei zile. Serviciul este important, iti poate oferi o sumedenie de satisfactii profesionale, nemaivorbind despre siguranta financiara si materiala despre care vorbeam mai devreme, dar fi sincer cu tine si recunoaste ca acesta nu este cel mai interesant lucru pe care l-ai putea face cu viata ta. 90% dintre persoane se duc la serviciu doar pentru a-si asigura traiul si confortul necesar. Nu zic ca este un lucru gresit asta. Vreau doar sa-ti deschizi ochii si catre altceva. Priveste in jurul tau, priveste natura, priveste planeta noastra si vei vedea toate acele lucruri frumoase pe care le pierzi din cauza ca acorzi prea mult timp unor chestiuni care sunt importante dar nu sunt totul din viata ta.
Femei şi bărbaţi deopotrivă (şi mai cu seamă bărbaţi) ajung să regrete că şi-au dedicat viaţa muncii, că au ratat copilăria sau adolescenţa copiilor lor şi au petrecut prea puţin timp în compania partenerului de viaţă. O fosta asistenta de spital devenita celebra dupa publicare unei carti al carei subiect erau regretele dinaintea mortii spune:
„Cei mai mulţi bărbaţi pe care i-am îngrijit regretau puternic că şi-au petrecut vieţile în cea mai mare parte chinuindu-se să muncească pentru a-şi câştiga existenţa”.
Ar trebui sa invatam ceva din aceasta afirmatie.
- „Aş vrea să fi avut curajul de a-mi exprima sentimentele”
Omul este o fiinta sociala si prin urmare se inconjoara de cei asemenea lui pentru a avea o experienta cat mai placuta. O experienta aparte o constituie relatiile interumane si mai ales cele sentimentale.
Atunci cand vine vorba despre sentimente, actionam diferit decat poate o facem in mod normal in cazul altor situatii, iar atunci cand avem de-a face cu o persoana de sex opus pe care o simpatizam in mod deosebit, ratiunea incepe sa dispara cu totul.
Ai ajuns poate deja la o anumita varsta si ai un anumit bagaj de regrete sau macar intrebari fara raspuns legate de relatiile tale sentimentale. Intrebari ca „Cum ar fi fost daca as fi acceptat acea intalnire?” sau „De ce nu i-am spus atunci ce simteam?” incep sa erodeze din ce in ce mai adanc fiinta ta facandu-te sa visezi cu ochii deschisi la ceea ce ar fi putut fi dar nu este. De ce? Pentru ca nu ai avut curajul de a-ti exprima sentimentele adevarate.
Fie ca esti o femeie prinsa intr-o relatie „romantica” cu un barbat nepotrivit din care nu vede iesirea, fie ca este vorba despre un barbat care nu a avut curaj „atunci” sa-i spuna persoanei iubite ceea ce simte pentru ea, acestea sunt greutati care te trag in jos si genereaza unele dintre cele mai puternice regrete. Spune ceea ce simti, spune-o mereu cu curaj si chiar daca pe moment nu este poate cea mai inteleapta actiune pe care o faci, fi sigur/a ca pe termen lung lucrurile se vor aranja intr-o maniera fericita pentru tine.
Retine faptul ca pe termen lung, starea de amaraciune si resentimente datorate faptului ca nu spui ce simti cu adevarat, poate genera afectiuni medicale (depresie, anxietate, boli ale organelor).
- „As fi vrut sa fiu mai fericit”.
Aceasta este concluzia tuturor acestor regrete enumerate si totodată regretul cel mai mare al unui om. Atunci cand tragi linie si te uiti in urma, toate acele mici alegeri de zi cu zi, toate acele oportunitati sau fatalitati se pierd in praful amintirilor, dar o singura senzatie ramane ca sa le concluzioneze pe toate aceste: „Am fost sau nu am fost fericit?”
Mulţi oameni nu realizează, până la finalul vieţii, că fericirea este o alegere. Rămasi blocaţi în tipare, obiceiuri si standarde, aşa-numitul confort al familiarităţii le-a cotropit emoţiile şi vieţile fizice, cu totul. Teama de schimbare i-a făcut să creadă că sunt mulţumiţi aşa cum sunt, când, de fapt, înăuntrul lor, îşi doreau să râdă din toată inima şi să aibă puţină nebunie în viaţă.
Incepi din acest moment sa faci ceea ce te face pe tine fericit si pas cu pas, din aproape in aproape, vei ajunge acolo unde iti doresti.
Si retine: Fericirea nu este o destinatie, ci o calatorie!
Succes!
Articol scris de Catalin Bogdan
Puteti distribui acest articol pe retelele de socializare. Preluarea acestuia pe alte siteuri se face doar cu acordul scris al autorului.